Frequently ask questions

Vanliga frågor om att åka till Thailand, Kina, Vietnam, Indien eller Saudiarabien.

Thailand

Ett e-visum till Thailand kostar mellan 950 kr och 2950 kr. Läs mer here om vilka olika visumtyp vi har. 

Thailand tillåter inresa för personer med ett svenskt provisoriskt pass, under förutsättning att passet är giltigt i åtminstone sex månader vid tidpunkten för inresa. Det kan vara nödvändigt att ansöka om visum vid inresa med ett provisoriskt pass, så det är viktigt att förhandskontrollera detta med en thailändsk ambassad. Om ditt pass är skadat eller i dåligt skick, riskerar du att nekas inresa till Thailand.

Om du planerar att stanna i Thailand mellan 31 och 90 dagar är det rekommenderat att ansöka om ett turistvisum från Sverige. Ett sådant visum är giltigt i 60 dagar från den dag du anländer till landet.

Om du tillbringar mer än 180 dagar i Thailand under ett kalenderår betraktas du som bosatt i landet. När det gäller att fastställa din skattesituation vid pensionering i Thailand, är det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer, inklusive svensk lagstiftning. Detta innebär att din skatteskyldighet och eventuella skatteavtal mellan Sverige och Thailand måste beaktas för att korrekt kunna bedöma din skattesituation.

Svenska medborgare som reser till Thailand för turism och planerar att stanna i högst 30 dagar, samt kan visa upp en biljett för utresa inom dessa 30 dagar, behöver inte ansöka om visum före inresan. Detta visumundantag gäller vid inresa både via flygplats och landgräns.

Thailand använder kontanter i högre grad än vad som är vanligt i Sverige. Om du för in eller tar ut belopp som överstiger 20 000 amerikanska dollar måste detta deklareras vid tullen. Även om kontanter är vanligt, accepteras kortbetalningar på många hotell, restauranger och butiker, och det finns gott om uttagsautomater i städerna.

Du kan få din egen intjänade pension utbetald oavsett vilket land du väljer att bosätta dig i. Det enda du behöver göra är att meddela var pengarna ska skickas. Även inkomstpensionstillägget fortsätter att betalas ut om du flyttar till ett annat land. Dock, från och med 2023, upphör rätten till garantipension om du bosätter dig utomlands.

Bangkok är den mest populära destinationen bland svenska turister, baserat på antalet sökningar, och var före pandemin världens mest besökta stad. Staden erbjuder något för alla, oavsett smak och budget.

I Thailand är straffen för innehav, försäljning och tillverkning av narkotika extremt stränga. Även innehav av små mängder kan resultera i långa fängelsestraff. Att sälja narkotika kan i vissa fall leda till dödsstraff. Dock har Thailand sedan juni 2022 legaliserat användningen av cannabis.

I Thailand är användningen av kontanter mer utbredd än i Sverige. Du får ofta en fördelaktigare växelkurs om du växlar pengar i Thailand eller tar ut pengar från en lokal uttagsautomat, så det rekommenderas att inte växla för mycket pengar innan avresa.

I Thailand är elstandarden 220/230 V, vilket är samma som i Sverige, och på många platser används samma typ av uttag. Det innebär att du utan problem kan ladda mobiltelefoner, kameror och andra elektroniska enheter.

Om du överväger att resa till Thailand, även om det bara är för en kortare period för att utforska landet innan ett eventuellt flyttbeslut, är det viktigt att du ordnar med visum i god tid före din avresa.

Människornas vänlighet, ett fördelaktigt prisläge, behagligt klimat, vacker natur och utsökt mat. Dessa aspekter har tillsammans bidragit till Thailands popularitet bland svenska resenärer.

Om du är pensionär kan du ansöka om pensionärsvisum Non-Immigrant Visa ”O”. Man kan endast söka single entry. Single entry gäller för en inresa i 90 dagar.

Kina

Gör din ansökan i så god tid som möjligt, särskilt under högsäsong, minst sexton dagar före utresa. Vanligtvis får du ett beslut inom två veckor. Se vilka visumtyper vi erbjuder here. Ett visum kan ges från 1 dag till högst 90 dagar.

E-visum hos kostar mellan 2000 kr och 3900 kr.

Efter att visumet utfärdats har man 15 dagar på sig att resa in i Kina. Man måste lämna Kina senast 30 dagar efter dagen för inresa i landet.

Svenska medborgare behöver visum för att besöka Kina. Visum kan sökas här hos oss.

För att förhindra penningtvätt och organiserad brottslighet samt bekämpa terrorism har du en anmälningsplikt när du reser in eller ut från EU med kontanta medel som är värda 10 000 euro eller mer.

De flesta bankomater i Kina tar svenska bankkort. Vissa bankomater tillhörande mindre kinesiska banker tar dock enbart kinesiska kort. Titta efter internationella symboler så som Mastercard, Visa, etc. På mindre orter kan det vara bra att ha med sig kinesisk valuta i kontanter.

Man kan ansöka om visum till kina här hos oss, se vilka visumtyper vi erbjuder here.

Du måste ha visum för att besöka Folkrepubliken Kina. Svenska medborgare behöver dock inte visum för resor till Hongkong, Macau och Taiwan om den planerade vistelsen är kortare än 90 dagar.

Den mest tidseffektiva resealternativ tar cirka 10 timmar.

Vietnam

Text

Text

Text

Text

Text

Text

Text

Text

Ready to go abroad?

Shopping cart0
There are no products in the cart!
0

Har du fastnat?

Kontakta oss om du inte vet vad du ska beställa eller har andra frågor

Vi svarar inom 24h, alla dagar